Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – Απάντηση στα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων

Η Πορτογαλία έχει προσφερθεί να απορροφήσει έως και 10.000 μετανάστες από τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες ροές προσφύγων. Ο πρωθυπουργός της χώρας  Αντόνιο Κόστα, έχει ήδη αποστείλει επιστολές προς χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων και προσφέρθηκε να υποδεχθεί έως και 5.800 περισσότερους πρόσφυγες εκτός από το 4.500 που έχει ήδη συμφωνήσει να αναλάβει ως μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος επαναπροώθησης προσφύγων.
Ο Κόστα έχει δηλώσει ότι η Πορτογαλία θα πρέπει ”να δώσει το παράδειγμα”, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι ενάντια σε ”μια Ευρώπη που κλείνει τα σύνορά της για να εμποδίσει την πρόσβαση στους πρόσφυγες”. Εξάλλου νωρίτερα είχε τονίσει ότι είναι άδικο να αναλάβει μόνο η Γερμανία το βάρος ενός προβλήματος που αφορά σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι  πρόσφυγες προτιμούν να επιλέγουν χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία και η Δανία. Η Πορτογαλία μέχρι στιγμής έχει πάρει μόλις 32 μετανάστες. Ο πρεσβευτής της χώρας στην Ελλάδα, Αλμπέρτο Τερένο, επισκέφτηκε πρόσφυγες στην Ελλάδα ώστε να προωθήσει την χώρα του ως τόπο μετανάστευσης.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Πορτογάλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, είτε μόνιμα είτε προσωρινά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλό με αποτέλεσμα να δημιουργείται δημογραφικό πρόβλημα. Εάν η τρέχουσα πτώση συνεχιστεί, η χώρα θα μπορούσε να χάσει το 20 τοις εκατό του πληθυσμού της μέχρι το 2060, με πτώση από 10,5 σε 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Πορτογαλίας.