ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑΛΕΝΤΟ – Η πρωτότυπη ιδέα που γεννήθηκε σε ένα καταυλισμό

Μία πρωτότυπη ιδέα είχαν τέσσερεις φίλοι από τη Συρία, που ζουν στον καταυλισμό του Ωραιόκαστρου στην Ελλάδα.

Ο 25χρονος Mahmoud Abdalrhim είναι πρώην φοιτητής νομικής στο Χαλέπι της Συρίας. Μαζί με τους τρεις φίλους του Basil, Sameer and Mustafa, έφτιαξαν το δικό τους κανάλι, το ”refugees.tv”. Μέσα από το κανάλι τους αποφάσισαν να οργανώσουν ένα talent show, με σκοπό να βοηθήσουν τους κατοίκους του καταυλισμού να ξεχάσουν τις ανησυχίες τους.

”Στην Ειδομένη, υπήρχαν τόσοι ταλαντούχοι άνθρωποι. Θέλαμε να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι εμείς οι πρόσφυγες είμαστε ταλαντούχοι και μορφωμένοι. Οι Ευρωπαίοι μας βλέπουν μέσω ενός συγκεκριμένου πρίσματος – μας περιγράφουν σαν νούμερα, την ώρα που οι πολιτικοί μας χρησιμοποιούν ως μέσα διαπραγμάτευσης. Μέσω των βίντεό μας, θέλαμε να δείξουμε στους ανθρώπους ότι είμαστε ακριβώς σαν κι αυτούς”, δήλωσε ο Mahmoud.

Ο ίδιος έφυγε από τη Συρία όταν ο στρατός προσπάθησε να τον αναγκάσει να συμμετάσχει στις μάχες. Με μια βάρκα ήρθε στη Λέσβο από την Τουρκία, ελπίζοντας να φτάσει τελικά στη Γερμανία, όπου ζει η αρραβωνιαστικιά του. Κόλλησε όμως στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Από εκεί, μεταφέρθηκε σε έναν νέο καταυλισμό στο Ωραιόκαστρο, μαζί με τους τρεις φίλους του. Όταν οι αρχικές ελπίδες μετεγκατάστασης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα εξανεμίστηκαν, οι τέσσερις φίλοι αποφάσισαν να οργανώσουν ένα talent show.

Με αυτό τον τρόπο, θέλησαν να κάνουν τους συμπολίτες τους να θυμηθούν ποιοι ήταν πριν από τον πόλεμο. ”Με όλα αυτά που μας έχουν συμβεί, πολλοί έχουμε ξεχάσει ποιοι είμασταν και πώς ζούσαμε πίσω στο σπίτι, όπου ζούσαμε μια σχετικά φυσιολογική ζωή πριν ο πόλεμος κάνει την εμφάνισή του”, λέει ο Mahmoud.

Οι τέσσερις φίλοι άρχισαν να φτιάχνουν ένα αυτοσχέδιο τηλεοπτικό στούντιο, ενώ ένας εθελοντής τους χάρισε ένα ηχείο και ένα μικρόφωνο, δανείστηκαν ένα τραπέζι από το σχολείο του καταυλισμού για να κάθονται οι κριτές. Στις 26 Αυγούστου του 2016, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι ψήφισαν στο Facebook τον νικητή ανάμεσα σε τέσσερις φιναλίστ.