Ρώμη: Διάψευση των κατηγοριών πληρωμής διακινητών για μείωση προσφύγων

Μια νέα δύναμη που συστάθηκε στην παραθαλάσσια πόλη Σαμπράτα εμποδίζει τους μετανάστες να φεύγουν θέτοντάς τους συχνά υπό κράτηση, σύμφωνα με πηγές, κάτι που έχει οδηγήσει σε μια απροσδόκητα μεγάλη μείωση των αναχωρήσεων σε μια εποχή του χρόνου που συνήθως οι αναχωρήσεις ήταν οι περισσότερες.

Το Associated Press μετέδωσε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης που διορίστηκε από τη Δύση και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υποστηρίζεται από την Ιταλία, πληρώνει παραστρατιωτικές οργανώσεις και τους δίνει εξοπλισμό και σκάφη για να εμποδίζουν τον απόπλου πλεούμενων με μετανάστες.
Ωστόσο η διπλωματία της Ιταλίας διαψεύδει ότι μισθώνει ένοπλες οργανώσεις οι οποίες ενέχονται σε εμπορία ανθρώπων για να εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν τη Μεσόγειο και να φθάνουν στις ιταλικές ακτές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Λίβυων διακινητών και της ιταλικής κυβέρνησης σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της υπηρεσίας Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ιταλικής διπλωματίας.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν μειωθεί κατά πολύ οι αφίξεις προσφύγων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στη Μεσόγειο ενώ η EE εντείνει την αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική καταστολή εις βάρος των προσφύγων.