ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – ”Ενεργά μέλη της κοινωνίας” λέει η έκθεση του ΟΟΣΑ

Την ικανοποίηση τους εξέφρασε το 80% των Γερμανών εργοδοτών σχετικά με την εργατικότητα των προσφύγων και μεταναστών που απασχολούν. Αυτό καταδεικνύει σε κοινή έκθεση που συνέταξαν ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) και το Γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, σημειώνοντας ότι στη Γερμανία πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση προσφύγων στην κοινωνία.

Στην παρουσίαση της έκθεσης η εντεταλμένη του ΟΟΣΑ Γκαμπριέλα Ράμος τόνισε ότι η αγορά εργασίας είναι το κλειδί για μια γρήγορη και σωστή ενσωμάτωση. Όπως δήλωσε, ”οι πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν και θέλουν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και να ζουν χωρίς εξαρτήσεις από οικονομικά βοηθήματα. Η Γερμανία έκανε τους τελευταίους μήνες πολλά σημαντικά βήματα για να διευκολύνει τους πρόσφυγες να βρουν θέση εργασίας”. Η κυρία Ράμος τόνισε επίσης ότι το γερμανικό δημόσιο προσφέρει σε όσους έχουν πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο, πρόσβαση σε 600 ώρες εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, καθώς και 100 ώρες ενημέρωσης γύρω από την καθημερινότητα, τα ήθη και έθιμα στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εκμάθηση της γλώσσας αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο των προσφύγων στην γερμανική αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα το 60% των 2.200 εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησαν ότι  η γνώση γερμανικών αποτελεί το κύριο εμπόδιο ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών στην αγορά εργασίας, ενώ μόλις το 25% δίνει βάρος στην επαγγελματική κατάρτιση.

Παράλληλα η έκθεση κατακρίνει την απουσία ασφάλειας δικαίου, η οποία αποτελεί εμπόδιο στην πρόσληψη ενός πρόσφυγα με αβέβαιο καθεστώς ως προς την χορήγηση ασύλου. Για αυτό το λόγο στη Γερμανία εφαρμόζεται ο νόμος 3 + 2, όπου ο μετανάστης αποκτά τη δυνατότητα παραμονής στη Γερμανία για τριετή επαγγελματική κατάρτιση και διετή εργασία. Ο ΟΟΣΑ ωστόσο επισημαίνει ότι ο κανόνας αυτός δεν εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις.

Τέλος μόλις το 9% των καταγεγραμμένων ανέργων είναι πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί ή έχουν ζητήσει άσυλο, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί όταν ολοκληρωθεί η εξέταση αιτημάτων ασύλου. ”Θα είναι μακρύς ο δρόμος της ενσωμάτωσης στην κοινωνία και την οικονομία” καταλήγει η έκθεση.