ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ – Επικράτηση Ρούτε έναντι του ακροδεξιού αντιπάλου του

Την επικράτηση του κεντροδεξιού Μαρκ Ρούτε έναντι του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς, κατέδειξαν τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών. Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας πέτυχε μια ισχυρή νίκη επί του αντι-ισλαμικού και αντιευρωπαϊκού αντιπάλου του στις βουλευτικές εκλογές. Με το 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων σε εκλογική διαμάχη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, τα ποσοστά για τα έξι πρώτα κόμματα διαμορφώνονται ως εξής: VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 21,2% (33 έδρες)-το 2012 είχε 26,5% (41), PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 13,1% (20)-είχε 10,1% (15), CDA-Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση: 12,6% (19)-είχε 8,4% (13), D66-Δημοκράτες 66: 12,1% (19)-είχε 8,1% (12) , SP-LEFT-Ριζοσπάστες Σοσιαλιστές: 9.1% (14)-είχε 9,6% (15), Κόμμα Πρασίνων: 9% (14)-είχε 2,3% (4).

Η ψήφος των Ολλανδών ανακούφισε τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ΕΕ που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κύμα εθνικισμού, καθώς οι εκλογές αυτές χαρακτηρίστηκαν ως ”βαρόμετρο” για τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Ολλανδοί αποφάσισαν να μην δώσουν τη νίκη στο ακροδεξιό κόμμα που εξέφραζε ακραία ρητορική κατά των μεταναστών και υποσχόταν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

«Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Μαρκ Ρούτε, σε ομιλία που εκφώνησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μέσω του εκπροσώπου του Μαργαρίτη Σχοινά, χαρακτήρισε ψήφο υπέρ της Ευρώπης και κατά των εξτρεμιστών, τη διαφαινόμενη νίκη -βάσει του exit poll- του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) στις εκλογές της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ηγέτη του VVD, «για την καθαρή του νίκη».