ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ – Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Σύριοι πρόσφυγες

Το 2011, η λαϊκή εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε σημαντικές συνέπειες, μία εκ των οποίων ήταν ο διωγμός εκατομμυρίων Συρίων προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο Λίβανος, που ήδη βρίσκεται κάτω από πολύπλοκες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες αστάθειας, φιλοξενεί σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο.

Το Marj El Khohk είναι ένα προσφυγικός καταυλισμός που βρίσκεται στην κοιλάδα Khiam στο νότιο Λίβανο. Περίπου 500 οικογένειες από τη Συρία ζουν εκεί κάτω από πολύ κακές συνθήκες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αγρότες που προέρχονται από το Χαλέπι και τα περίχωρά του.

Όταν έφτασαν στον καταυλισμό πριν από πέντε χρόνια, είχαν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ( UNHCR ), αλλά πριν από ένα χρόνο, η εγγραφή των νεοεισερχομένων σταμάτησε.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν άμεσα προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.  Το 2012, η οργάνωση Amel ξεκίνησε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, σε συνεργασία με διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς.

Στον καταυλισμό του Marj El Khohk, η οργάνωση Amel  στηρίζει τους πρόσφυγες στην κάλυψη των βασικών αναγκών υγείας τους.

Στον Λίβανο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι δωρεάν οπότε οι πρόσφυγες στηρίζονται αποκλειστικά στην βοήθεια των ΜΚΟ.

Η λιβανέζικη ΜΚΟ Amel παρέχει στον καταυλισμό μία κινητή κλινική, η οποία πραγματοποιεί 100 ιατρικές γνωματεύσεις την εβδομάδα. Την κινητή μονάδα επισκέπτονται κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ τα πιο σύνηθη ιατρικά προβλήματα είναι αναπνευστικής ή πεπτικής φύσης, που δημιουργούνται λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό.