ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της UNICEF

Αντιμέτωπα με την κακομεταχείριση και τη βία στη Λιβύη, χιλιάδες παιδιά από την Αφρική διαφεύγουν στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου, τα περισσότερα ασυνόδευτα και εντελώς απροετοίμαστα για το τι θα βρουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Στην πλειονότητά τους, οι ανήλικοι μετανάστες από την Αφρική εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους, συχνά εξαιτίας ενδοοικογενειακών εντάσεων ή ενδοοικογενειακής βίας, και δεν έχουν κατ’ ανάγκη σκοπό να φθάσουν στην Ευρώπη, αλλά συχνά αναζητούν εργασία σε κοντινές χώρες, έδειξε μια μελέτη της

Eκατοντάδες μικροί πρόσφυγες και μετανάστες κατήγγειλαν σε στελέχη της UNICEF στην Ιταλία ότι απήχθησαν, ή ότι αιχμαλωτίστηκαν και κρατήθηκαν φυλακισμένοι στη Λιβύη, ότι έγιναν μάρτυρες ακραίας βίας με θύματα άλλους μετανάστες, και κατόπιν εξαναγκάστηκαν να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Τουλάχιστον 20.000 μετανάστες βρίσκονται φυλακισμένοι στη Λιβύη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η μελέτη της UNICEF, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 850 παιδιά ηλικίας 15 ως 17 ετών, κατέληξε στο ότι λιγότερα από τα μισά εξ όσων έφθασαν στην Ιταλία ήθελαν στην πραγματικότητα να πάνε στην Ευρώπη, και ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ταξίδια τους έγιναν τμηματικά και μερικές φορές κράτησαν πάνω από δύο χρόνια.

Πάνω από 7 εκατομμύρια παιδιά στη δυτική και στην κεντρική Αφρική έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας της βίας, της ανέχειας και της κλιματικής αλλαγής. Αποτελούν πάνω από τους μισούς μετανάστες σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με τη UNICEF.