Καλωσορίσατε στο ξενοδοχείο προσφύγων του Άμστερνταμ!

Το 2015 μια συγκλονιστική φωτογραφία στις ειδήσεις έκανε τους Adil Izemrane και ο Johnny de Mol δύο φίλοι που κάθε χρόνο είχαν παράδοση να συμμετέχουν στα ξέφρενα πάρτι του καλοκαιριού στην Ίμπιζα, να αλλάξουν μια για πάντα κοσμοθεωρία. Η εικόνα ενός παιδιού πρόσφυγα που ξεβράστηκε σε μια τουρκική παραλία κοντά στο Bodrun άλλαξε τα πάντα. Οι δύο φίλοι αποφάσισαν αμέσως να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στους πρόσφυγες στη Λέσβο – ένα σημείο που αποβιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Συρία λόγω πολέμου. “Οδηγούσαμε κατά μήκος της παραλίας και είδαμε τα πλοία που κατέφταναν… και απλά δεν μπορούσαμε να φύγουμε, έπρεπε να κάνουμε κάτι”.

Ένα ξενοδοχείο που «τρέχει» από πρόσφυγες

Η ιδέα για το ξενοδοχείο Προσφύγων γεννήθηκε στη Λέσβο, καθώς ο MacGregor και οι φίλοι του έσπευσαν να βοηθήσουν αυτούς τους ανεπιθύμητους “επισκέπτες” από τη Συρία. Τότε κατέστη σαφές ότι μόλις οι πρόσφυγες ξεπεράσουν το τραύμα της εγκατάστασης σε ένα ξένο περιβάλλον, αυτό που όντως χρειαζόταν για να επαναπροσδιοριστούν ήταν … θέσεις εργασίας!

Το The Movement Hotel, θα ανοίξει τον Αύγουστο, θα καλωσορίσει τους επισκέπτες σε ειδικά δωμάτια στο κέντρο προσφύγων της πόλης. Πρόκειται για 16 δωμάτια, που δημιουργήθηκαν από κρατικούς πόρους κατά μήκος του ποταμού Άμστελ που στεγάζονται σε μια πρώην φυλακή. Αποτελεί ένα πείραμα στον τομέα της φιλοξενίας που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όταν η φυλακή αναμένεται να πωληθεί και τελικά να κατεδαφιστεί.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι μεταξύ μας είχαμε μεγάλη τεχνογνωσία και πολύ καλές επιχειρηματικές συνδέσεις, ειδικά στην Ολλανδία», θυμάται ο Τσάρλυ. “Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι σχετικά με αυτήν την κατάσταση των προσφύγων”.

“Θα δείτε αυτόν τον τύπο που κάθεται μπροστά σας φορώντας ένα μπλουζάκι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ”, “και το μυαλό σας θα πάει κατευθείαν στην λέξη πρόσφυγας” αναφέρει ο MacGregor. Στη συνέχεια σας λέει ότι ήταν τραπεζίτης στη Συρία που παρέδωσε στους πελάτες λογαριασμούς άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ ή είναι μηχανικός που ειδικεύεται στην ενέργεια και γνωρίζει τα πάντα για την ηλιακή ενέργεια. Πολλοί από αυτούς μιλούν αγγλικά. Αυτοί οι άνδρες αυτοί πιέστηκαν να συμμετάσχουν στις μάχες – Από την τότε κυβέρνηση, το ISIS, και στη συνέχεια από το οργανωμένο έγκλημα … έτσι έφυγαν με ό, τι μπορούσαν να φέρουν “.

Η προσπάθεια ξεκίνησε με συγκέντρωση προμηθειών όπως κουβέρτες, φαγητό, ιατρικά αναλώσιμα και ρούχα. Στη συνέχεια ο MacGregor, οι φίλοι του και οι συνιδρυτές του ίδρυσαν έναν οργανισμό φιλανθρωπικού χαρακτήρα το Movement on Ground (Movementontheground.org) για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη. Το πρώτο ήταν να βελτιωθεί η ποιότητα και οι εγκαταστάσεις των προσφυγικών καταυλισμών. «Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι κατέληξαν σε δυσλειτουργικές κατασκηνώσεις και πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε καλύτερα», λέει. «Θέλαμε να δείξουμε στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι υπήρχε ένας καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό» καταλήγει.