ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΜΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ – Άνοιξαν πυρ κατά μεταναστών που προσπαθούσαν να σωθούν

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ισχυρίζονται ότι 70 μετανάστες πήδηξαν στα ύδατα της Μεσογείου για να αποφύγουν τους πυροβολισμούς της ακτοφυλακής της Λιβύης.

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, οι αξιωματικοί της ακτοφυλακής άνοιξαν πυρ εναντίον των δύο σκαφών που ήταν φορτωμένα με μετανάστες τη στιγμή που οι οργανώσεις πραγματοποιούσαν επιχείρηση διάσωσης. Η ακτοφυλακή της Λιβύης από την άλλη, απέρριψε τις κατηγορίες και ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες που τις αποδίδονται.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Al Jazeera είπαν ότι ενώ τέσσερις ΜΚΟ, και συγκεκριμένα οι: SOS Mediterranee, Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), Save the Children και η γερμανική ΜΚΟ Jugend Rettet, προσπαθούσαν να σώσουν πρόσφυγες, ένα ταχύπλοο εξοπλισμένο με τέσσερα πολυβόλα που έφερε το έμβλημα της ακτοφυλακής, έφτασε στο σημείο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων το ταχύπλοο πλησίασε προς τα πλοιάρια των μεταναστών με μεγάλη ταχύτητα δημιουργώντας μεγάλα κύματα που δυσκόλευαν τους πρόσφυγες να επιβιβαστούν στις πλαστικές βάρκες. «Λίγο αργότερα ακούστηκε μια σειρά πυροβολισμών. Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν πολύ κοντά στις βάρκες των μεταναστών, δήλωσε στο Al-Jazeera, ο Laura Garel, υπεύθυνος επικοινωνίας στο σκάφος διάσωσης της ΜΚΟ, «SOS Mediterranee Aquarius»

Το πλήρωμα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν υπήρχαν θύματα ή τραυματίες, ωστόσο, οι ΜΚΟ, ισχυρίζονται ότι υπήρξαν θύματα και τραυματίες, ενώ οι ΜΚΟ δήλωσαν ότι δύο αξιωματικοί της ακτοφυλακής έκλεψαν κινητά τηλέφωνα και χρήματα από τους επιβάτες.

Η ακτοφυλακή της Λιβύης αρνήθηκε ότι το περιστατικό της Τρίτης έλαβε χώρα, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «παράλογες».