ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΛΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε χθες μία απόφαση-σταθμό σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν την εμφάνιση εργαζομένων με μαντίλα στο χώρο εργασίας.

Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από τις προσφυγές που κατέθεσαν δύο γυναίκες, μία από τη Γαλλία και μία από το Βέλγιο, οι οποίες απολύθηκαν από τις επιχειρήσεις που δούλευαν διότι αρνήθηκαν να βγάλουν τις μαντίλες τους.

Το σκεπτικό της απόφασης υποστηρίζει ότι ο εσωτερικός κανόνας μίας επιχείρησης να φορούν οποιοδήποτε εμφανές πολιτικό, φιλοσοφικό ή θρησκευτικό σύμβολο δεν συνιστά άμεση δυσμενή διάκριση.

«Ωστόσο, απουσία τέτοιου κανόνα, η βούληση ενός εργοδότη να λάβει υπ΄όψιν τις επιθυμίες ενός πελάτη σύμφωνα με τις οποίες αυτός δεν θέλει πλέον να του παρέχονται υπηρεσίες από εργαζόμενη που φορά ισλαμική μαντίλα δεν μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματική προϋπόθεση δυνάμενη να αποκλείσει την ύπαρξη δυσμενούς διάκρισης», αναφέρεται στην απόφαση.

Την απόφαση επέκρινε το γερμανικό περιοδικό ”Spiegel”, κάνοντας μάλιστα λόγο για ”λάθος απόφαση”, ενώ υποστήριξε παράλληλα πως οι γυναίκες που φοράνε μαντίλα στην καθημερινότητά τους δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία. Συγκεκριμένα αναφέρει: ”Θα ήταν ωραίο, εάν το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενθάρρυνε τους εργοδότες να στηρίζουν τη διαφορετικότητα που εδώ και καιρό είναι καθημερινότητα στην κοινωνία μας”.