ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – Στήριξη και βοήθεια στο πλευρό των μεταναστών

Μία νέα πρωτοβουλία που αφορά στη λειτουργία και στη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Μεταναστών, παρουσιάστηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σκοπός του Έργου είναι η δημιουργία, λειτουργία και η διαχείριση Κέντρων Εξυπηρέτησης Μεταναστών τα οποία παρέχουν υπηρεσίες πληροφόρησης και στήριξης σε μετανάστες-κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να έχουν αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη ένταξη στις τοπικές κοινωνίες.
Τρία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, και ένας ερευνητικός οργανισμός με μεγάλη εμπειρία σε θέματα μετανάστευσης, το CARDET συνεργάστηκαν στην υποβολή και στην εφαρμογή της συγκεκριμένης προσπάθειας.
Στα Κέντρα προσφέρονται μεταξύ άλλων υπηρεσίες όπως ενημέρωση για την διαδικασία του ασύλου και τους κανονισμούς σε σχέση με το καθεστώς τους (δικαιώματα και υποχρεώσεις) μετάφραση/ διερμηνεία (προφορική ή/και γραπτή), βοήθεια για εξεύρεση στέγης και εργασίας, ενημέρωση για ευκαιρίες εκπαίδευσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, συμπλήρωση εντύπων για τις διάφορες κρατικές και όχι μόνο υπηρεσίες, ενημέρωση σε θέματα υγείας και δικαιωμάτων των ασθενών αλλά γενικότερα ενημέρωση σε θέματα πολιτισμικής ενσωμάτωσης. Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι δωρεάν.
Τα Κέντρα, ώς φυσικά σημεία, λειτουργούν σε κεντρικά σημεία στις πόλεις της Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.Μια από τις καινοτομίες του συγκεκριμένου Έργου είναι ότι πέρα από τα Κέντρα ως φυσικές τοποθεσίες, άμεσες υπηρεσίες ενημέρωσης και στήριξης παρέχονται από τη λειτουργία κινητής μονάδας (InfoBus) που μετακινείται κάθε εβδομάδα σε διαφορετική περιοχή και μέρος, με σκοπό να εξυπηρετούν άτομα της ομάδας στόχου από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.
Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Σε δύο μήνες περισσότερα από 550 άτομα έχουν προσέλθει στα Κέντρα είτε για να ενημερωθούν, είτε για να εξυπηρετηθούν με φιλικότητα και επαγγελματισμό.
Τα κέντρα λειτουργούν Δευτέρα – Παρασκευή από τις 10:00 – 18:00 και τις Κυριακές 10:00 – 17:00. Το κάθε άτομο μπορεί να επικοινωνήσει  στον παγκύπριο αριθμό τηλ.: 22 080350, είτε μέσω ίντερνετ: www.mihub.eu είτε μέσω facebook στη σελίδα mihubcy. Από την ιστοσελίδα μπορεί να εντοπίσει στο χάρτη της κάθε πόλης την τοποθεσία των Κέντρων, ή/και να οδηγηθεί σε αυτή με τη χρήση GPS.