Κλούνεϊ και Αμάλ χρηματοδοτούν τη μόρφωση παιδιών από τη Συρία

Σε μία κίνηση ανθρωπιάς προχωρούν από κοινού ο Τζορτζ Κλούνεί και η σύζυγος του Αμάλ Αλαμουντίν οι οποίοι γνωστοποίησαν ότι θα βοηθήσουν 3.000 προσφυγόπουλα από τη Συρία να πάνε σχολείο φέτος στον Λίβανο, όπου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 200.000 παιδιά δεν λαμβάνουν μόρφωση από τότε που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία. Το ίδρυμα Κλούνεϊ δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις εταιρείες Google και HP Inc, ώστε να βοηθήσουν τη UNICEF, υπηρεσία του ΟΗΕ που ασχολείται με τα παιδιά, και το Λιβανέζικο Υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν επτά σχολεία  “δεύτερης βάρδιας” για τα παιδιά που είναι πρόσφυγες από τη Συρία. Ο Λίβανος φιλοξενεί πάνω από 1 εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες, εκ των οποίων οι μισοί (δηλ. 500.000) είναι παιδιά.
Η χώρα εκπαιδεύει τα παιδιά αυτά σε δημοτικά σχολεία μέσω ενός συστήματος “δεύτερης βάρδιας”, προσθέτοντας τάξεις τα απογεύματα οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτά. “Δεν θέλουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά μόνο και μόνο διότι είχαν την ατυχία να γεννηθούν στο λάθος μέρος τον λάθος χρόνο”,  δήλωσαν ο ηθοποιός και η δικηγόρος σύζυγός του. Το Ίδρυμα θα δωρίσει 3,25 εκατ. Δολάρια (2,74 εκατ. Ευρώ), ενώ η Google και η HP θα πληρώσουν για μεταφορικά, γραφική ύλη, υπολογιστές, περιεχόμενο, τα σχολικά προγράμματα και την εκπαίδευση δασκάλων.
Ο εκπρόσωπος του ιδρύματος των Κλούνεϊ, Μάξ Γκλάισμαν, ανέφερε ότι η οργάνωση είχε αποφασίσει να υποστηρίξει την εκπαίδευση των Σύρων προσφύγων μέσω του συστήματος δημοσίων σχολείων αντί να επενδύσει σε ιδιωτικά σχολεία που διαχειρίζεται μια διεθνής εταιρεία η οποία προετοιμάζει μαθητές για τις εξετάσεις του γυμνασίου για το πανεπιστήμιο .