ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΣΤΕΛΝΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ – Εξαρθρώθηκε σπείρα παράνομης διακίνησης

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα παράνομης προώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από πολύμηνη συνεργασία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Europol και της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος (N.C.A.) της Μεγάλης Βρετανίας.

Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30-31 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθησαν συνολικά 12 αλλοδαποί, από τους οποίους 7 μέλη του κυκλώματος. Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία μεταξύ των μελών, ενώ η δράση του ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Από την παράνομη δράση τους αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα οποία μετέφεραν μέσω εξωτραπεζικού συστήματος.

Οι τιμές διαμορφώνονταν ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Ενδεικτικά για Ευρωπαϊκές χώρες η τιμή κυμαίνονταν από 4.000 έως 6.000 ευρώ, με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία όπου η τιμή κυμαινόταν από 8.000 έως 10.000, ενώ για τον Καναδά άγγιζε έως και τα 16.000 ευρώ ανά άτομο.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια και σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 17 διαβατήρια, ταυτότητες, 24 κινητά τηλέφωνα, 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 3.400 ευρώ, πλαστικοποιητής, πολυμηχάνημα, συσκευή ανίχνευσης (UV) καθώς και ένα αυτοκίνητο.