ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Από αύριο η εφαρμογή κυρώσεων

Την Τετάρτη θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες επιπτώσεων για τις χώρες που δεν συμμετέχουν στη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη.

Πριν από ένα μήνα, ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποίησε τα κράτη-μελη που δεν συμμορφώνονταν με τη μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, δίνοντας προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων.

Όπως είχε δηλώσει «η Κομισιόν δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται και να εκκινήσει διαδικασία για παράβαση της Συνθήκης».

Οι χώρες που δεν έχουν μέχρι στιγμής τηρήσει την συμφωνία είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία, ενώ υπάρχουν κι άλλα κράτη μέλη που έχουν ελάχιστη συνεισφορά στη διαδικασία.

Στην έκθεση του Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι Ουγγαρία, η Πολωνία και η Αυστρία είναι τα μόνα κράτη μέλη που δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μία μετεγκατάσταση -αν και η Αυστρία έχει δεσμευτεί επισήμως να μετεγκαταστήσει 50 άτομα από την Ιταλία-, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα εδώ και ένα έτος περίπου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, αν η Κομισιόν σκοπεύει να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, παρέπεμψε σε δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Der Spiegel ότι η Επιτροπή θα επιληφθεί του εν λόγω ζητήματος «αυτήν την εβδομάδα».

Υπενθυμίζεται ότι η μετεγκατάσταση από Ελλάδα και Ιταλία άρχισε το φθινόπωρο του 2015 με στόχο να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 60.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν αναχωρήσει μόνο 12.000. Άλλοι 12.400 θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν, αν όλοι τηρούσαν τη σχετική συμφωνία.