ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – Χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες στάλθηκαν από την Τουρκία στην Ε.Ε.

Πέντε χιλιάδες 180 Σύριοι πρόσφυγες στάλθηκαν από την Τουρκία στην Ε.Ε. βάση της συμφωνίας επανεγκατάστασης των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της ΕΕ με τη λογική της φόρμουλας «ένας προς έναν». Σύμφωνα με την Habertürk ο αριθμός αυτός τον Ιανουάριο ήταν 2 χιλιάδες 992 .

Στους 4 τελευταίους μήνες ο αριθμός των συρίων προσφύγων που δέχθηκαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. από την Τουρκία έφθασε στους 2 χιλιάδες 188 . Φέτος η Τουρκία δέχθηκε 2 εκατομμύρια 999 χιλιάδες 441 πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε εκδόσει σκληρές ανακοινώσεις τους τελευταίους μήνες ότι δεν θα εφαρμόσει την Συμφωνία Επανεισδοχής σε περίπτωση που δεν θα προχωρήσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στην απελευθέρωση των θεωρήσεων. Εντωμεταξύ η αποδοχή περισσοτέρων Συρίων από την πλευρά της ΕΕ έχει καθησυχάσει την Τουρκία .

Την μεγαλύτερη ομάδα Συρίων προσφύγων έχει δεχθεί η Γερμανία. Η Γερμανία δέχθηκε 1.784 πρόσφυγες και την ακολούθησαν η Ολλανδία με 1.112 , η Γαλλία με 736, η Φινλανδία με 431 και το Βέλγιο με 286 πρόσφυγες. Οι χώρες όπως η Εσθονία και η Πορτογαλία έχουν δεχθεί 20 και 12 Συρίους πρόσφυγες, αντίστοιχα.

Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν επιστραφεί από τις 4 Απρίλιου του 2016 από τις χώρες της Ε.Ε. έχουν φθάσει στους 1.093.