ΛΙΒΥΗ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ – Πρόβλημα με τα σύνορα της χώρας

Περίπου 7.000 με 8.000 μετανάστες, με προέλευση κατά πλειοψηφία από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, έχουν οδηγηθεί σε περίπου 20 κέντρα κράτησης στην Λιβύη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος της υπηρεσίας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, Αμπντουλραζάρ αλ Σνίτι.

Στο νέο κέντρο τελούν υπό κράτηση ήδη 130 ανήλικοι αφρικανοί μετανάστες που είχαν αφεθεί στη χώρα από παράνομους διακινητές ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές της χώρας για να διασχίσουν την Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον Σνίτι, κάποια από τα ηγετικά στελέχη παράνομων οργανώσεων διακίνησης ανθρώπων έχουν συλληφθεί «το τελευταίο διάστημα» και σύμφωνα με τον ίδιο, θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Οι μετανάστες επαναπατρίζονται σε τακτική βάση στις χώρες προέλευσής τους σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και εκπροσώπους των πρεσβειών των χωρών τους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο ΔΟΜ φέρει την «ευθύνη να παρέχει βοήθεια σε μετανάστες που έχουν οδηγηθεί σε κέντρα κράτησης», συμπλήρωσε.

Για τον Σνίτι οι ροές παράτυπης μετανάστευσης έχουν αυξηθεί, καθώς τα νότια σύνορα της χώρας είναι «εντελώς ανοιχτά» για την διέλευση των μεταναστών. Από την περίοδο του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη παλεύει να ελέγξει τα σύνορά της με το Σουδάν, το Τσαντ και τον Νίγηρα, συνολικής έκτασης 5.000 χιλιομέτρων. Τον περασμένο χρόνο, 181.000 μετανάστες –αριθμός ρεκόρ– έφτασαν στις ιταλικές ακτές, με το 90% εξ αυτών να έχουν ξεκινήσει την διαδρομή τους από την Λιβύη.