ΜΕ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

«Στα άκρα» έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαικής Ένωσης και Τουρκίας, έπειτα από το διπλωματικό επεισόδιο που ξέσπασε μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας.

Η Ολλανδία απέλασε την Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων η οποία μετέβη στο Ρότερνταμ, λίγες ώρες αφού είχε εμποδίσει την έλευση στη χώρα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα συμμετείχε σε μια εκδήλωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τόσο την οργή του προέδρου Ερντογάν, που δεν δίστασε να κάνει λόγο για ρατσιστική συμπεριφορά από πλευράς της Ευρώπης, όσο και του Τούρκου υπουργού εξωτερικών που απείλησε με ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Μιλώντας στο CNN-Turk, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε πως οι συμφωνίες της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης της συμφωνίας για τον περιορισμό της εισροής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, θα τεθούν σε κίνδυνο, αν η Ένωση δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση της παροχής αδειών εισόδου για τους Τούρκους.

Σημείωσε παράλληλα ότι Τουρκία θα παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο στην ΕΕ «και είτε θα ακυρωθούν όλα, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης της παροχής αδειών εισόδου και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, είτε θα εφαρμοστούν όλα».

Η Τουρκία και η ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία για τον περιορισμό της ροής των προσφύγων και των μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη από την Τουρκία, με αντάλλαγμα την παροχή δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια στην Άγκυρα καθώς και την άρση των απαιτήσεων για την έκδοση αδειών εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.