ΜΕ ΑΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Τα στοιχεία της Κομισιόν

Σε αργούς ρυθμούς διεξάγεται το σύστημα επαναπροώθησης προσφύγων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν. Τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε δύσκολες συνθήκες στα hotspots σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, οι προσφυγικές αφίξεις στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που φεύγουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν μέσα σε ένα χρόνο και ειδικότερα από τις 20 Μαρτίου του 2016 έως και τις 4 Απριλίου του 2017 έφτασαν στα ελληνικά νησιά 30.565 μετανάστες, ενώ μόλις 944 επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: ”Τον Μάρτιο επιτύχαμε νέο ρεκόρ μετεγκαταστάσεων. Αυτό αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης στην πράξη και επίδειξη υπευθυνότητας. Ήρθε πλέον η ώρα τα κράτη μέλη μας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους, όπως υπαγορεύει το πολιτικό, ηθικό και νομικό καθήκον τους. Καλώ τις χώρες που δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει σε αυτή την κοινή προσπάθεια να το πράξουν. Η μετεγκατάσταση όλων των επιλέξιμων ατόμων από την Ελλάδα και την Ιταλία εντός των επόμενων μηνών είναι απόλυτα εφικτή. Παράλληλα, καταφέραμε να επανεγκαταστήσουμε πάνω από τα δύο τρίτα των 22 500 ατόμων στα οποία δεσμευτήκαμε να παράσχουμε ασφαλή και νόμιμη οδό τον Ιούλιο του 2015. Τα νέα είναι ευχάριστα. Ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας για τον επιμερισμό των ευθυνών με τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος”.

Μέσα στο ίδιο διάστημα, μόλις 7.220 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα είτε επειδή θεωρούνται ευάλωτοι είτε επειδή εγκρίθηκε το αίτημα ασύλου τους.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως ο μέσος όρος αναμονής για όσους υποβάλλουν προσφυγή για την εξέταση του αιτήματος ασύλου τους σε δεύτερο βαθμό ξεπερνάει και τους έξι μήνες. Πρόκειται για μία τακτική στην οποία καταφεύγουν οι περισσότεροι πρόσφυγες μετά την πρώτη απορριπτική απόφαση.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ανακοίνωση: Ενδέκατη έκθεση για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση

Παράρτημα 1: Μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα

Παράρτημα 2: Μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία

Παράρτημα 3: Κατάσταση όσον αφορά τις επανεγκαταστάσεις

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: Μετεγκατάσταση και Επανεγκατάσταση

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: Χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση

Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση 40 000 ατόμων από την Ιταλία και την Ελλάδα

Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση 120 000 ατόμων από την Ιταλία και την Ελλάδα

Απόφαση (ΕΕ) 2016/1754 του Συμβουλίου, της 29ης Σεπτεμβρίου 2016, για την τροποποίηση της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601 για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την επανεγκατάσταση 20 000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας

Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016