ΜΕΡΚΕΛ: ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου

”Οι πρόσφυγες θα πρέπει να σέβονται την ανεκτικότητα, την ανοικτή κοινωνία και την θρησκευτική ελευθερία”, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση για το τι αναμένει από τους πρόσφυγες.

Η καγκελάριος πρόσθεσε πως είναι σημαντικό οι νεοαφιχθέντες να σέβονται και να κατανοούν τις φιλελεύθερες αξίες της Γερμανίας, όπως η ανεκτικότητα, η ανοικτή κοινωνία, η θρησκευτική ελευθερία, ή ελευθερία της γνώμης. Παράλληλα κάλεσε τους Γερμανούς να επιδείξουν κι αυτοί με τη σειρά τους ανοικτό μυαλό. ”Γνωρίζουμε λιγοστά πράγματα για τη Συρία, γνωρίζουμε λιγοστά για το Ιράκ, ή τις Αφρικανικές χώρες. Και θα πρέπει να το δούμε αυτό ως μία ευκαιρία για να μάθουμε περισσότερα και να αποκτήσουμε μεγαλύτερες εμπειρίες”, τόνισε.

Η Γιούλια Κλέκνερ επίσης από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών αξίωσε να εφαρμοσθούν αυστηρότεροι κανόνες για τους ισλαμιστές κληρικούς και να απαγορευθούν οι έξωθεν χρηματοδοτήσεις σε τεμένη της Γερμανίας. Οι κανονισμοί αυτοί θα περιλαμβάνουν επίσης και το δικαίωμα των Μουσουλμάνων σε θρησκευτικούς συμβούλους σε φυλακές, νοσοκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Από την άλλη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD απέρριψε την ιδέα: ”Κατά τη γνώμη μου, οι προτάσεις δεν συνάδουν προς το Γερμανικό Σύνταγμα”, τόνισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Όλαφ Σολτζ,  προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν να συνταχθεί ένας νόμος για μία εθνική κοινότητα αποκλειστικά.