ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΑΜΠΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ – Βρίσκονταν φυλακισμένοι σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη

Έληξε η περιπέτεια για 160 μετανάστες από την Γκάμπια που επέστρεψαν σπίτι τους, έπειτα από την πολύμηνη φυλάκισή τους σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη.

Οι μετανάστες έφυγαν από την πατρίδα τους, διέσχισαν την Αφρική και την έρημο Σαχάρα, σκοπεύοντας να επιβιβαστούν σε πλοία για να φτάσουν στην Ευρώπη για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά το ταξίδι τους ανακόπηκε όταν οι αρχές στη Λιβύη τους συνέλαβαν, αφαιρώντας τους τα διαβατήρια και τα χρήματά τους και τους οδήγησαν σε παράνομες φυλακές, όπου έπεσαν θύματα του οργανωμένου εγκλήματος των λαθρεμπόρων.

”Στη Λιβύη πυροβολούν ανθρώπους στο πόδι, στο κεφάλι, παντού. Σε σκοτώνουν σα να είσαι μηδενικό, σα να είσαι σκύλος. Θεωρούν σημαντικότερο τον σκύλο από έναν μαύρο. Συναντάς μόνο μαύρους σε εκείνες τις φυλακές. Είναι στη φυλακή, τους χτυπούν κάθε μέρα, τους δίνουν ελάχιστο φαγητό μια φορά την ημέρα. Ήταν πολύ δύσκολα”, δήλωσε ένας από τους μετανάστες.

”Σήμερα θα γιορτάσω, ευχαριστώ γι‘αυτό τον Θεό. Λυπάμαι για κάποιους φίλους μου, που σκοτώθηκαν μπροστά μου, που τραυματίστηκαν ή τους πυροβόλησαν.  Εγώ είμαι καλά, μόνο με χτύπησαν, ο πόνος τώρα έφυγε”, αποκαλύπτει ένας άλλος μετανάστης για την περιπέτειά του στη Λιβύη.

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Μετανάστευση και η κυβέρνηση της Γκάμπιας μεσολάβησαν για την επιστροφή των μεταναστών στην χώρα τους, ενώ η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκανε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των μεταναστών που κρατούνται παράνομα στη Λιβύη.