ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ – Αποκαλυπτικά στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Η μη κυβερνητική οργάνωση ”Γιατροί χωρίς σύνορα” ζήτησε από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού να εφαρμόσουν ”άμεσα” μέτρα νομικής προστασίας, όπως αιτήσεις ασύλου, ανθρωπιστικές άδειες εισόδου, καθώς και μέτρα προστασίας για όσους φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία.

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι έντονες στην Ευρώπη. ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν ταυτόχρονα να φτάσουν στη βόρεια Αμερική, δηλαδή στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά ξεκινώντας από την Κεντρική Αμερική.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου, πολλοί περισσότεροι πέφτουν θύματα δολοφονιών, βιασμών και βασανιστηρίων από τους διακινητές, αλλά και στην αμερικανική ήπειρο βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική κρίση, ιδιαίτερα στο Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Μεξικό.

”Αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα δεν έχει μόνο οικονομικά κίνητρα, πρόκειται για μια πιο ευρεία ανθρωπιστική κρίση”, υπογραμμίζει στην έκθεσή της η οργάνωση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών ζει «σε μια κατάσταση συνεχούς βίας», η οποία ξεκινά στις χώρες καταγωγής τους και επεκτείνεται στο Μεξικό, όπου δεν έχουν πρόσβαση σε βοήθεια. Δύο στους τρεις (68,3%) των ερωτηθέντων μεταναστών δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα βίας στη διάρκεια του ταξιδιού τους από το Μεξικό ώς τις ΗΠΑ, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας.