ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΣΕ ΦΟΡΕΜΑ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Στόχος να μην ξεχάσει κανείς τον πόλεμο στη Συρία

Μία σκηνή του ΟΗΕ που κάποτε φιλοξενούσε πρόσφυγες από τη Συρία μετατράπηκε σε φόρεμα. Στο πλαίσιο του Dress for Our Time, ενός σχεδίου που εκπόνησε η καθηγήτρια Μόδας, Έλεν Στόρεϊ, μια σκηνή που βρισκόταν σε έναν καταυλισμό Σύρων προσφύγων στο Ζαατάρι της Ιορδανίας μετατράπηκε σε ένα μακρύ φόρεμα με κουκούλα.

Με αυτό το φόρεμα που εκτίθεται στη Διεθνή Έκθεση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανάπτυξης του Ντουμπάι, οι δημιουργοί του στοχεύουν να παρουσιάσουν την σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Μιλώντας για τη δημιουργία της η Έλεν Στόρεϊ δήλωσε «Χρησιμοποιούμε τη μόδα ως Δούρειο Ίππο και αρχής γενομένης από εκεί μπορούμε να μιλάμε για σοβαρότερα θέματα (…) μια κρίση που μας αφορά όλους».

«Είναι σημαντικό για εμένα ότι αυτό (το φόρεμα) φέρει μια ιστορία, είναι στην πραγματικότητα το καταφύγιο μιας οικογένειας. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία προσφέρει στο έργο μια απήχηση» υπογράμμισε η δημιουργός του φορέματος. Η συγκεκριμένη σκηνή ξηλώθηκε όταν η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) ξεκίνησε την αντικατάσταση των σκηνών από μεταλλικά τροχόσπιτα στον καταυλισμό Ζαατάρι. Η καθηγήτρια την διατήρησε όπως ακριβώς τη βρήκε.

Φωτογραφία άρθρου:AP Photo/Thanassis Stavrakis