Μιανμάρ: Σε άτακτη φυγή χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια

Οι Ροχίνγκια, είναι μια μουσουλμανική μειονότητα στη βουδιστική Μιανμάρ. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Έπειτα από μακρό διάστημα φονικών συγκρούσεων των κυβερνητικών δυνάμεων με τους μουσουλμάνους αντάρτες Ροχίνγκια, κύμα μουσουλμάνων προσφύγων από τη Μιανμάρ πλημμυρίζει το Μπαγκλαντές.

Η κλιμάκωση της βίας ξεκίνησε αρχές Αυγούστου, όταν ομάδα ανταρτών Ροχίνγκια (ARSA) επιτέθηκαν σε στρατιώτες της Μιανμάρ και σε αντίποινα οι κυβερνητικοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από βουδιστές παραστρατιωτικούς, όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, ξεκίνησαν «επιχείρηση εθνοκάθαρσης» σκοτώνοντας και εξαναγκάζοντας σε φυγή τους άμαχους Ροχίνγκια.

Συνολικά 87.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, έχουν εγκαταλείψει από τις 25 Αυγούστου τη Μιανμάρ για να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπαγκλαντές, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ωστόσο, η τύχη των Ροχίνγκια στον Μπαγκλαντές δεν είναι καλύτερη, αν και οι Ροχίνγκια αισθάνονται, κυρίως λόγω θρησκεύματος ότι συγγενεύουν με τη χώρα αυτή. Στο Μπαγκλαντές αντιμετωπίζονται σαν παράνομοι μετανάστες και δεν τους παρέχεται παρά μόνο στοιχειώδης φροντίδα ή βοήθεια, η οποία συχνά έρχεται στους καταυλισμούς τους χάρη σε εθελοντές

Η μεταχείριση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.