ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – Προειδοποιήσεις Αβραμόπουλου σε Ουγγαρία και Πολωνία

Η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει τον επόμενο μήνα εάν θα κινηθεί εναντίον των κρατών-μελών που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, κάνοντας ένα μικρό πρώτο βήμα προς την τιμωρία χωρών όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Η απόφαση για επανεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς μέχρι στιγμής, με μόλις 18.500 ανθρώπους να έχουν προωθηθεί σε άλλα κράτη της Ένωσης. Το σχέδιο του 2015 προέβλεπε την επανεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και μεταναστών.

Αρκετές χώρες εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι το εν λόγω σχέδιο, αλλά τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία έχουν αρνηθεί να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ η Κομισιόν σημείωσε πως και η Τσεχία δεν έχει κάνει καμία ενέργεια τον τελευταίο χρόνο.

Ιδιαίτερα αυστηρό ήταν το μήνυμα του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μπορεί την ώρα που η πλειοψηφία των κρατών-μελών κάνει πραγματικές προσπάθειες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πνεύματος άλλες χώρες να επιμένουν να μην είναι αλληλέγγυες».

Η Κομισιόν ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι τον επόμενο μήνα θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τις διαδικασίες παράβασης της απόφασης για την μετεγκατάσταση εναντίον κρατών-μελών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.