”ΜΗΤΕΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ” – Το μήνυμα του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ημέρα της μητέρας

Με αφορμή τον εορτασμό για την Ημέρα της Μητέρας, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουΐζνιεκς, αναφέρεται στο δικαίωμα των οικογενειών να ζουν μαζί αλλά και στην παραβίαση αυτού του δικαιώματος, για τις οικογένειες των προσφύγων που, λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών στο προσφυγικό, αναγκάζονται να ζουν χωριστά.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο «δεν πρέπει να λησμονούμε ότι υπάρχουν και οι μητέρες των προσφύγων, που έχουν εξαναγκασθεί να ζουν χωριστά από τα μέλη των οικογενειών τους, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζουν οι περισσότερες απ’ αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες».

Σχολιάζοντας την πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών, ο Επίτροπος σημειώνει ότι, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει πιο δύσκολη την οικογενειακή επανένωση με μέτρα που στοχεύουν στην διαχείριση της μετανάστευσης.

Οι περιορισμοί που υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων, καταλήγει ο Επίτροπος Μουϊζνιεκς, προκαλούν τεράστια ταλαιπωρία και οικογενειακά δράματα.

Ο Επίτροπος, τέλος, ανακοινώνει, ότι τον ερχόμενο μήνα θα δημοσιοποιήσει σειρά συστάσεων προς συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να υιοθετήσουν μία περισσότερο ανθρώπινη πολιτική, σε σχέση με την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων.