ΜΠΛΟΚΟ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ – Τι διεμήνυσε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος

Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως η Βαρσοβία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των μετεγκαταστάσεων έστειλε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Καντζίνσκι

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος, ο κ. Καντζίνσκι υποστήριξε πως με δεδομένο ότι η Πολωνία δεν έχει εκμεταλλευτεί οικονομικά τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, ούτε τους προσκάλεσε στην Ευρώπη, δεν έχει καμία ηθική υποχρέωση να τους φιλοξενήσει στο έδαφός της.

«Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τις χώρες από τις οποίες έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη αυτές τις μέρες. Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το εργατικό δυναμικό τους και τέλος δεν τους προσκαλέσαμε στην Ευρώπη. Έχουμε το απόλυτο ηθικό δικαίωμα να πούμε ΄όχι΄», είπε ο ισχυρός άνδρας της πολωνικής δεξιάς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στα μέσα Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε νομικές διαδικασίες σε βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας για την επίμονη άρνησή τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η υπόθεση μπορεί να καταλήξει ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Από τότε που συμφωνήθηκαν οι μετεγκαταστάσεις, το 2015, η Πολωνία δεν έχει υποδεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα.