Νέα διέλευση 12 προσφύγων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές

Δώδεκα άτομα πέρασαν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας την Δευτέρα διαμέσου της κατεχόμενης περιοχής Ομορφίτας. Πρόκειται για 12 άντρες, συριακής καταγωγής, από 18 μέχρι 30 χρόνων οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε άσχημη κατάσταση. Όλα τα άτομα που έφτασαν αιτήθηκαν άσυλο στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Πολιτική Άμυνα παρέλαβε τους 12 Σύριους πρόσφυγες που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από τη νεκρή ζώνη ενώ τους παρείχε τις πρώτες ανάγκες όπως περίθαλψη και φαγητό. Έγιναν επίσης απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.
Οι 12 Σύριοι φιλοξενούνται στο χώρο προσωρινής κράτησης μεταναστών Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά όπου τους παρέχονται όλα τα απαραίτητα.

Με παρέμβασή του ο Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας, Ανδρέας Φραντζής, διέταξε την επίσπευση των διαδικασιών για προστασία των ατόμων αυτών καθώς και την άμεση έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών για την εξέταση της αίτησης ασύλου.

Η Υπηρεσία Ασύλου διενήργησε όλες τις απαραίτητες προσωπικές συνεντεύξεις που απαιτούνται για την διερεύνηση του αιτήματος για χορήγηση ασύλου. Οι 12 Σύριοι θα παραμείνουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αιτητές ασύλου μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους.