ΝΕΑ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ Η YUSRA MARDINI – Από τη Συρία στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσε ότι η Yusra Mardini, πρόσφυγας από τη Συρία και Ολυμπιακή αθλήτρια, ανακηρύσσεται Πρέσβειρα Καλής Θέλησης. Πρόκειται για τη νεαρότερη πρέσβειρα του οργανισμού.

Από τότε που επιλέχθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο, η Mardini συνεργάζεται στενά με την Υ.Α., αναδεικνύοντας με τη σημασία της πρώτης παγκοσμίως Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων αλλά και την κρισιμότητα της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης.

Η νεαρή πρόσφυγας πέρασε πολλά μέχρι να καταφέρει να φτάσει στην Ευρώπη. Όταν χάλασε η βάρκα στην οποία βρισκόταν μεταξύ της Τουρκίας και της Λέσβου, βούτηξε μαζί με την αδερφή της μέσα στη θάλασσα για να οδηγήσουν τη βάρκα στην ασφάλεια. Κολυμπώντας για ώρες, διακινδύνευσαν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τους άλλους 20 επιβαίνοντες. Το κουράγιο της Yusra και οι δεινές κολυμβητικές της ικανότητες αναγνωρίστηκαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και έγινε μέλος της πρώτης παγκοσμίως Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, λαμβάνοντας μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο. Σήμερα η Yusra είναι φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας και συνεχίζει να προπονείται με την ελπίδα να αγωνιστεί στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκυο.

Με τις πράξεις και το έργο της η Yusra αποτελεί πλέον μια δυνατή φωνή για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί βίαια σε όλο τον κόσμο και ένα ισχυρό παράδειγμα της δύναμης και της αποφασιστικότητάς τους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να συνεισφέρουν θετικά στις κοινότητες υποδοχής.

«Δεν είναι ντροπή να είναι κάποιος πρόσφυγας εάν θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Είμαστε ακόμα οι γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, δάσκαλοι, φοιτητές που ήμασταν πίσω στην πατρίδα μας. Είμαστε ακόμα μητέρες, πατέρες, αδέρφια. Ο πόλεμος και οι διώξεις μας ανάγκασαν να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας αναζητώντας την ειρήνη. Αυτό είναι ο πρόσφυγας. Αυτό είμαι και εγώ. Αυτό είμαστε όλοι, ένας ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός χωρίς πατρίδα. Είμαι πρόσφυγας και είμαι περήφανη να πρεσβεύω την ειρήνη και την αξιοπρέπεια για όλους όσοι τράπηκαν σε φυγή για να διαφύγουν από τη βία. Ενώστε τη φωνή σας μαζί μου. Ενώστε τη φωνή σας μαζί με τους πρόσφυγες», δηλώνει η Yusra.