Νέα πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη η Ισπανία

Έναν νέο θαλάσσιο δρόμο, αυτόν της Ισπανίας επιλέγουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι αφίξεις έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς κυρίως εξαιτίας της κατάστασης στη Λιβύη.

Από την Τετάρτη οκτώ πλοιάρια που μετέφεραν 380 ανθρώπους έχουν εντοπιστεί στα ανοικτά της Ανδαλουσίας στη θάλασσα του Αλμποράν μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας. Ο Μικέλ Αράγουας εκπρόσωπος της SOS Ρατσισμός Ισπανίας αναφέρει «Ανησυχούμε διότι παρατηρούμε αριθμούς που δεν βλέπαμε εδώ και χρόνια και είναι μια επικίνδυνη περιοχή όπου τα ρεύματα είναι ισχυρά». Αφρικανοί από τη Γουινέα, τη Γκάμπια, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Καμερούν και τη Μπουρκίνα Φάσο που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας της πολιτικής ή οικονομικής αστάθειας φαίνεται να αποφεύγουν πλέον το δρόμο μέσω του Νίγηρα και της Λιβύης προς την Ιταλία

Κάθε χρόνο οι μεταναστευτικές οδοί αλλάζουν. Μετά το κλείσιμο τον Μάρτιο του 2016 της βαλκανικής οδού οι μετανάστες στράφηκαν στη Λιβύη και την Ιταλία. Η Ελένα Μαλένα Γκαρθόν της Caminando Fronteras μιας οργάνωσης που βοηθά τους πρόσφυγες αναφέρει ότι πλέον κάποιοι γνωρίζουν ότι αυτή η οδός είναι επικίνδυνη και ότι οι έλεγχοι είναι ολοένα και πιο αυστηροί. Οι δραματικές μαρτυρίες για την κατάσταση στη Λιβύη που είναι βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Καντάφι το 2011 αυξάνονται. Μέχρι στιγμής η Ισπανία αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τις εκκλήσεις της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να επιτρέπει στα πλοία που σώζουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της και να βοηθήσει στην υποδοχή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.