ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΡΑΜΠ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Προέδρου Τράμπ. Έπειτα από τη Χαβάη που προσέφυγε δικαστικώς κατά του διατάγματος, και άλλες αμερικανικές πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Ουάσιγκτον και η Μινεσότα, κατέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση του διατάγματος. Ωστόσο, η προσφυγή της πολιτείας της Χαβάη απορρίφθηκε, καθώς ζητήθηκε η κατάθεση περισσότερων έγγραφων στοιχείων.

Την ίδια ώρα, πολλές οργανώσεις και πολίτες ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ότι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με αίτημα την αναστολή του διατάγματος. Ενδεικτικό είναι ότι 134 πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα, με την αιτιολογία ότι πλήττει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και πολύ γνωστά ονόματα, όπως η Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρώην διπλωμάτης στο ΝΑΤΟ Νίκολας Μπερνς, η πρώην υπουργός εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, ο πρώην διευθυντής αντιτρομοκρατίας της κυβέρνησης Μπους, Ρίτσαρντ Κλαρκ, και η πρώην υφυπουργός Αμυνας Μισέλ Φλόρνοϊ. Στην επιστολή τους αναφέρεται χαρακτηριστικά πώς «απαγορεύσεις όπως αυτές που προβλέπονται στο διάταγμα πλήττουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια και επιπλέον την αξιοπρέπεια της μεγάλης μας χώρας», ένα επιχείρημα στο οποίο στηρίζονται και αρκετές από τις πολιτείες που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Σημαντική τέλος είναι και η πρώτη δικαστική απόφαση κατά του διατάγματος, όπου ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε να άρει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ της συζύγου και του παιδιού ενός Σύρου, στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο.