ΝΕΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΦΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Η Γερμανία εφαρμόζει πρωτοποριακή τεχνολογία

Η Γερμανία θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί λογισμικό σύστημα φωνητικής αναγνώρισης για να καθοριστεί η προέλευση των προσφύγων που από τις αρχές του 2017 έχουν καταθέσει 430.000 αιτήσεις ασύλου. Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα χρησιμοποιήσει αυτή τη τεχνολογία προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες αναγνώρισης των προσφύγων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Die Welt, η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε λογισμικό φωνητικής αναγνώρισης που ήδη χρησιμοποιείται σε τράπεζες και ασφαλιστικές και είναι σχεδιασμένο να αναλύει τις διαλέκτους των προσφύγων. Με αυτό τον τρόπο οι γερμανικές αρχές ευελπιστούν ότι θα μπορούν να καταλάβουν εάν το εκάστοτε άτομο προέρχεται πραγματικά από μια εμπόλεμη περιοχή και ότι έχει δικαίωμα χορήγησης ασύλου.

Ωστόσο οι ειδικοί ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνολογίας αφού πιστεύουν πως θα είναι δύσκολο να αναγνωρίσει με ακρίβεια το πώς ο καθένας προφέρει κάποιες λέξεις. Αντιθέτως, θεωρούν πως την ταυτοποίηση των προσφύγων θα πρέπει να τη συνεχίσουν οι 45 ειδικοί γλωσσολόγοι που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα από το 1998.

Το γερμανικό Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φιλοδοξεί πως το νέο τεχνολογικό σύστημα θα βοηθήσει στο να ξεχωρίσουν οι διάλεκτοι που χρησιμοποιούνται από τους πρόσφυγες. Σε περίπου δύο εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και αν αποδειχθούν επιτυχημένες, τότε το σύστημα θα διατεθεί ευρέως το 2018.