ΝΕΟ ΠΛΟΙΑΡΙΟ ΜΕ 24 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΚΑΜΑ – Ενώπιον της δικαιοσύνης ο 41χρονος διακινητής

Ταχύπλοο σκάφος με 24 Σύρους πρόσφυγες, οκτώ άντρες, 11 γυναίκες και πέντε παιδιά, προσάραξε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Ακάμα. Σε άμεση κινητοποίηση τέθηκαν από την πρώτη στιγμή  η Αστυνομία και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ώστε να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Όπως ανέφεραν στις αστυνομικές αρχές, ξεκίνησαν το ταξίδι τους την Δευτέρα στις 6.00 μ.μ. από το λιμάνι της Μερσίνας στα παράλια της Τουρκίας,  αφού κατέβαλαν  πρώτα 2.000 δολάρια ο καθένας  στον Τούρκο διακινητή.

Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν και μία έγκυος γυναίκα, η οποία κρατήθηκε το βράδυ στο Νοσοκομείο Πάφου λόγω προβλημάτων που παρουσίασε.  Οι υπόλοιποι πρόσφυγες προωθήθηκαν  στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά. Πληροφορίες φέρουν το σκάφος που τους μετέφερε είτε να προσάραξε είτε να κτύπησε πάνω σε ξέρα στην περιοχή Ακάμα.

Σήμερα θα προσαχθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης  ο 41χρονος Σύρος που συνελήφθη χθες βράδυ από την Αστυνομία ως ο διακινητής των 24 προσφύγων. Βάσει των καταθέσεων των άλλων Σύρων που επέβαιναν του πλοιαρίου, ο  41χρονος ήταν ο οδηγός του ταχύπλοου, ενώ το ΤΑΕ Πάφου εξασφάλισε και μαρτυρία για σχέση του εν λόγω προσώπου με το κύκλωμα των τούρκων διακινητών που στέλνει τους πρόσφυγες στην Κύπρο.

Στη δικαιοσύνη προσάγονται σήμερα και άλλα δύο άτομα από τους 24, που διαπιστώθηκε ότι είναι παράτυποι μετανάστες, αφού είχαν απελαθεί στο παρελθόν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι μέλη της Αστυνομίας  είχαν εντοπίσει νωρίτερα χθες  στη βιοτεχνική περιοχή Λευκωσίας , γύρω στις 4 τα ξημερώματα, 13 παράνομους μετανάστες που φαίνεται να εισήλθαν πεζοί στις ελεύθερες από τις κατεχόμενες περιοχές. Τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Ομορφίτας για περαιτέρω εξετάσεις.