ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – Η έκκληση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Νέα πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε στο Αιγαίο με το ναυάγιο σκάφους το οποίο ανατράπηκε ανοιχτά του Μόλυβου της Μυτιλήνης. Τραγικός απολογισμός ήταν να χάσουν τη ζωή τους 16 άτομα, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.

Δύο γυναίκες έχει επιβεβαιωθεί ότι διασώθηκαν, ανάμεσά τους μία έγκυος. Εννέα σοροί έχουν εντοπιστεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα και άλλοι επτά στην Τουρκία. Οι δύο γυναίκες που επέζησαν, ανέφεραν ότι βρίσκονταν σε ένα πλεούμενο με 20-25 επιβαίνοντες, όταν αυτό ανατράπηκε γύρω στις 10 μ.μ. χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε η μία γυναίκα ναυαγός (η έγκυος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κατάσταση σοκ), η βάρκα ξεκίνησε νωρίς το πρωί από παραλία στην ακτή απέναντι από τη Λέσβο και ανατράπηκε για άγνωστους λόγους.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή το νέο πολύνεκρο ναυάγιο, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απηύθυνε νέα έκκληση για αξιόπιστες νόμιμες οδούς, ώστε να μπορούν να φτάνουν στην ασφάλεια, όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο μειώθηκε δραστικά την περασμένη χρονιά, αλλά αυτό το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει, ότι οι κίνδυνοι και το ενδεχόμενο να χάσουν αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή τους, παραμένει πολύ πιθανό», ανέφερε αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, περίπου 4.900 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά συγκριτικά με το 2016, που σημειώθηκαν 173.450 αφίξεις.