ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ΠΑΙΔΙΑ ΖΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΠΙ ΕΝΑ 24ΩΡΟ – Μία πρωτότυπη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό

Η πρωτοβουλία του οργανισμού προσφύγων της Νορβηγίας, Refugee Norway είναι μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό. Η πρωτότυπη δράση του οργανισμού αποτελεί μία σπουδαία εμπειρία για τα παιδιά, τα οποία βιώνουν σε εικονικούς καταυλισμούς όλα όσα περνούν οι πρόσφυγες φτάνοντας σε μια ξένη χώρα.

Ο πρώτος καταυλισμός δημιουργήθηκε το 2004 και σε μικρή απόσταση από ένα πραγματικό κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών, κοντά στο αεροδρόμιο του Όσλο.Έκτοτε υπολογίζεται ότι πάνω από 80.000 Νορβηγοί έφηβοι έχουν περάσει ένα 24ωρο στον καταυλισμό ζώντας ως πρόσφυγες.

Οι έφηβοι παραδίνουν κατά την άφιξη τους κινητά και ρολόγια και χωρίζονται σε «οικογένειες» των 20 ατόμων. Ο υποτιθέμενος «καταυλισμός του ΟΗΕ», βρίσκεται στο Σουδάν και οι έφηβοι «πρόσφυγες» υποχρεώνονται να τον εγκαταλείψουν όταν κάποια στιγμή στη μέση της νύχτας γίνεται στόχος επίθεσης. Οι σειρήνες «ουρλιάζουν», άνθρωποι τρέχουν στο σκοτάδι και τα παιδιά πέφτουν στο έδαφος όταν περνά δίπλα τους όχημα της συνοριοφυλακής.

Μετά από ώρες και αφού είναι εμφανώς εξαντλημένοι από το περπάτημα και την παγωνιά, φτάνουν στο σημείο ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών. Τους δίνεται τροφή σε μικρή ποσότητα, ενώ ακολούθως πηγαίνουν και κοιμούνται μαζί με πολλά άτομα, ακριβώς όπως οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Οργάνωσης Refugee Norway, Kenneth Johansen, το στρατόπεδο δίνει στους εφήβους μια μικρή ιδέα, μια ελάχιστη αίσθηση του πώς είναι να είσαι πρόσφυγας. «Έχουμε μιλήσει με αρκετούς από τους εφήβους και μερικοί λένε ότι η εμπειρία άλλαξε τη γνώμη τους όσον αφορά πτυχές του προσφυγικού», δηλώνει.

Η Νορβηγία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική όσον αφορά την πολιτική της στο προσφυγικό. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε ότι οι πρόσφυγες που θα ακολουθήσουν την αρκτική διαδρομή για να περάσουν στη Νορβηγία πρέπει να σταλούν πίσω στη Ρωσία.