Ο Πάπας Φραγκίσκος γίνεται η φωνή της συμπόνιας για τους πρόσφυγες του κόσμου

Η στάση του Πάπα Φραγκίσκου φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις περιοριστικές πολιτικές πολλών κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν ένα διογκούμενο αντιμεταναστευτικό ρεύμα. “Η αλληλεγγύη πρέπει να εκφράζεται ρητά σε κάθε στάδιο της μεταναστευτικής εμπειρίας – από την αναχώρηση από το ταξίδι μέχρι την άφιξη και την επιστροφή”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμα του ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας των μεταναστών και των προσφύγων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Σε γραπτό μήνυμα του εξέφρασε την άποψη  πως η υπηκοότητα θα πρέπει να δίνεται επίσημα σε όλα τα παιδιά των μεταναστών κατά τη γέννησή τους. Σύμφωνα με τον ποντίφικα πρέπει να δοθούν ευρύτερες ευκαιρίες νόμιμης εισόδου στις χώρες προορισμού των μεταναστών, «με ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και «με μια κατάλληλη και αξιοπρεπή πρώτη δυνατότητα φιλοξενίας».

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της απλούστευσης των διαδικασιών για τη χορήγηση βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους, και για την επανένωση των οικογενειών. «Οι μαζικές απελάσεις μεταναστών και προσφύγων δεν είναι κατάλληλη λύση, ιδίως όταν αυτές πραγματοποιούνται προς χώρες οι οποίες δεν μπορούν να εγγυηθούν τον σεβασμό της αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», επιμένει ο πάπας.

Τέλος, ο πάπας επιμένει ότι πρέπει να ευνοηθεί «η κουλτούρα της συνάντησης», πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες διαπολιτισμικής ανταλλαγής, παρουσιάζοντας τις περιπτώσεις ουσιαστικής πολιτιστικής ένταξης, και με προγράμματα που βοηθούν τις διάφορες κοινωνίες στο να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.