ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Με τα μάτια ενός Σύρου καλλιτέχνη

Ως πρόσφυγες φαντάστηκε ένας Σύρος καλλιτέχνης τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και δέκα άλλους ηγέτες μεγάλων χωρών όπως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο λόγος για τον Αμπντάλα αλ Ομάρι που ζει στο Βέλγιο έχοντας λάβει καθεστώς ασύλου. Η οδυνηρή προσωπική του εμπειρία του ξεριζωμού, τον ενέπνευσε να φιλοτεχνήσει σειρά έργων με τίτλο «Τρωτότητα».

«Το να είσαι πρόσφυγας είναι σα να έχεις αποκτήσει νέο άκρο στο σώμα σου με το οποίο δεν έχεις καμία σχέση και θα παραμείνει εκεί μέχρι την τελευταία μέρα, οπότε καλύτερα να το αντιμετωπίσεις» είπε στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο αλ Ομάρι.

Σε αυτή τη σειρά των έργων, ο Αμερικανός πρόεδρος απεικονίζεται ως πρόσφυγας που κρατά ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά του. Σε μία σακούλα έχει τα λιγοστά υπάρχοντά του, στην πλάτη ένα στρώμα και στο δεξί του χέρι μία φωτογραφία της οικογένειάς του. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απεικονίζεται ως άστεγος, που κρατά στο χέρι ένα χαρτί με το μήνυμα «βοηθήστε με να εξουσιάσω τον κόσμο, ο θεός να σας ευλογεί». Οσο για τον Μπασάρ αλ Ασαντ, είναι μισοβυθισμένος στο νερό, με μοναδική βοήθεια μία χάρτινη βάρκα που κρατά πάνω από το κεφάλι του.

Σε έναν άλλο πίνακα, η ατελείωτη ουρά ανθρώπων που περιμένουν το συσσίτιο περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον πρόεδρο του Ιράν, αλλά και τον Μπαράκ Ομπάμα. Σε ένα ασπρόμαυρο έργο του, Μέρκελ, Ομπάμα, Τραμπ, Πούτιν, Ομπάμα, Μπόρις Τζόνσον και Τερέζα Μέι προχωρούν μαζί με αμέτρητους εξαθλιωμένους πρόσφυγες.

Αν και οι περισσότεροι αντιδρούν θετικά βλέποντας τα έργα του, δεν έλειψαν και οι επικριτές. «Μερικές φορές οι άνθρωποι υπεραγαπούν τους πολιτικούς τους. Δεν μπορούν να τους δουν να πέφτουν από τον θρόνο τους. Δεν μπορούν να τους δουν αδύναμους», εξήγησε ο καλλιτέχνης μιλώντας στο CNN.

Στόχος του, όπως είπε, δεν ήταν να δείξει έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο των παγκοσμίων ηγετών, αλλά να τους δώσει λίγη ανθρωπιά.