ΟΗΕ: ΦΡΙΧΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ – Ζητά απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι χαρακτήρισε «φριχτές» τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη και ζήτησε την απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που βρίσκονται εκεί.

Ο Γκράντι που πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη, επεσήμανε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των αρχών της Λιβύης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν «άλλες λύσεις» για τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία ή η Σομαλία.

Χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν διασωθεί ή συλληφθεί στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη κρατούνται σε καραντίνα σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Ο κ.  Γκράντι δήλωσε «σοκαρισμένος» και περιέγραψε συνθήκες διαβίωσης «αποτροπιαστικές από υγειονομικής άποψης», με «ανθρώπους να κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο».

Σε ανακοίνωσή του από τη Γενεύη η UNHCR ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει πετύχει την απελευθέρωση περισσότερων από 800 ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.

Από την αρχή του 2017 περισσότεροι από 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου, αύξηση μεγαλύτερη του 30% σε σχέση με πέρυσι, Παράλληλα τουλάχιστον 1.244 άνθρωποι έχουν πνιγεί στα ανοικτά της Λιβύης στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.