ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ: Απεργία πείνας για 37η ημέρα έξω από το Προεδρικό

Οι Akid και Ferhad Hasan δυο νέοι Κούρδοι που παραμένουν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο από τις 7 Απριλίου 2017 κατέρχονται σε απεργία πείνας για 37η μέρα σήμερα. Η οικογένεια Hasan είναι απάτριδες έφτασαν στην Κύπρο το 2006 από τη Συρία και διαμαρτύρονται για τη συλλογική απόρριψη των ατομικών τους αιτήσεων για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας.

Η οικογένεια αναφέρει σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η συριακή κυβέρνηση αρνείται να τους πολιτογραφήσει εξαιτίας της αντικαθεστωτικής δράσης των προγόνων τους και πως στην Κύπρο υπέβαλαν αίτηση ασύλου θεωρώντας ότι θα έπρεπε εξαρχής να τους έχει δοθεί λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής. Κατήλθαν σε διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με άλλους απάτριδες Κούρδους για να εκφράσουν την απελπισία τους από το γεγονός ότι μη έχοντας υπηκοότητα δεν είχαν δικαιώματα και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Τον Αύγουστο του 2015, ο τότε υπουργός Εσωτερικών εισηγήθηκε την άμεση χορήγηση της κυπριακής υπηκοότητας σε τρία μέλη της οικογένειάς που πληρούσαν τότε τις σχετικές προϋποθέσεις. Τελικά υπηκοότητα δόθηκε σε ένα μέλος της οικογένειας και όπως αναφέρουν στους άλλους δόθηκε η υπόσχεση ότι θα εξετάζονταν οι αιτήσεις τους αμέσως μόλις συμπλήρωναν εφτά χρόνια νόμιμης παρουσίας στην Κύπρο. Τελικά τα επόμενα χρόνια υπέβαλαν αιτήσεις για πολιτογράφηση οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει κάτι στην πολιτική του απέναντι στους απεργούς πείνας και τους υπόλοιπους διαμαρτυρόμενους έξω από το Προεδρικό. «Δεν πληρούν τα κριτήριο για υπηκοότητα. Να σεβαστούν τη διαδικασία δεν επιτρέπει η νομοθεσία να δώσουμε διαβατήριο Αν τους δώσουμε θα έρθουν και άλλοι και θα έχουμε πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ανέφερε αρμόδια πηγή.