ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Στόχος η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης

Σε εξαγγελία για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από την ΕΕ προέβη ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κύριος Στυλιανίδης ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα δώσει βοήθεια ύψους 250 εκατομυρρίων ευρώ στην Ελλάδα προκειμένου να την βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε στη χώρα το προσφυγικό.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Προοδευτικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα το προσφυγικό, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι στόχος είναι να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από δομές φιλοξενίας σε διαμερίσματα.

Σχολιάζοντας τους αργούς ρυθμούς μετεγκατάστασης των προσφύγων, τόνισε ότι «δεν δικαιούται κανείς να απέχει από την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «οφείλουμε να είμαστε όλοι αυστηροί στην τήρηση των όρων της ευρωπαϊκής πολιτικής και να υπάρχει αποδοχή των υποχρεώσεων».

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε πως «δεν έχει νόημα να βομβαρδίζουμε τη Συρία και το Αφγανιστάν- και εμείς ως Ευρώπη έχουμε μια μικρή συμβολή σ’ αυτό- και μετά να φτιάχνουμε σπιτάκια για τους πρόσφυγες».

Ιδιαίτερη σημασία έχει για τον κ. Μουζάλα και η καταπολέμηση των λαθροδιακινητών, «ειδάλλως τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται στα χέρια τους (των λαθροδιακινητών) μόνο διαφημιστικά φυλλάδια».

Αναφερόμενος στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στη Μακεδονία, επανέλαβε ότι η περιοχή δέχθηκε το 60%-70% του συνόλου αλλά πλέον έχουν απομείνει λιγότεροι από 8.000, οι οποίοι θα λιγοστέψουν κι άλλο αφού ήδη έκλεισαν έξι κέντρα φιλοξενίας και το μόνο που θα μείνει μέσα στη Θεσσαλονίκη θα είναι αυτό των Διαβατών.

Σχολιάζοντας και το γεγονός ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκκένωση της Ειδομένης, ο υπουργός τόνισε ότι επιτεύχθηκε κάτι που «δεν έχει ξαναγίνει στο παγκόσμιο μεταναστευτικό ζήτημα».