ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΚΥΟ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε πέρυσι στους αγώνες της Βραζιλίας την πρώτη ομάδα προσφύγων, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια γνώμη για το θέμα.

Η 1Ομελής ομάδα από τη Συρία το Κονγκό την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν εμφανίστηκε στην τελετή έναρξης ως προτελευταία πριν από την είσοδο της οικοδέσποινας Βραζιλίας και οι αθλητές που την αποτελούσαν συμμετείχαν στον στίβο την κολύμβηση και το τζούντο.

Αυτή η προσπάθεια αποτέλεσε μια από τις αληθινά καλές ιστορίες της διοργάνωσης του Ρίο και έτσι οι πρόσφυγες είναι πιθανό να αγωνιστούν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να σχεδιάζει την δημιουργία άλλης μιας ομάδας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ, Μαρκ Ανταμς μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε «Συζητάμε ήδη για μια πιθανή ομάδα προσφύγων ενόψει Τόκιο, θέλουμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας με τα Ηνωμένα Έθνη» πρόσθεσε. Δεδομένης της περίπλοκης διαδικασίας επιλογής δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αναφερθεί στο μέγεθος αυτής της ομάδας καθώς οι πρόσφυγες που μετείχαν στους αγώνες της Βραζιλίας βρίσκονται σε καταυλισμούς διάσπαρτους σε όλον τον κόσμο.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έσπευσαν στην Ευρώπη μόνο το 2016 προκειμένου να διαφύγουν από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και σε άλλα μέρη του πλανήτη Ταυτόχρονα εκατομμύρια περισσότεροι στεγάζονται σε στρατόπεδα σε χώρες ανά την υφήλιο έχοντας ξεφύγει από πολέμους ή ένοπλες συγκρούσεις στα έθνη τους.