ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών και στη βελτίωση της θέσης τους στην κοινωνία.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος που έχουν επιτελέσει οι γυναίκες πρόσφυγες, δίνοντας μία διαρκή καθημερινή μάχη για να στηρίξουν τις οικογένειές τους και να φτιάξουν μία καλύτερη ζωή μακριά από το σπίτι τους.

Αυτή είναι η ιστορία τριών γυναικών που ζουν σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην Ιορδανία. Γυναίκες που με το παράδειγμά τους, έγιναν σύμβολα της ανεξαρτησίας για όλες τις Σύριες γυναίκες.

Η Samia είναι 35 χρονών και ζει στον καταυλισμό με τον άντρα της. Χρησιμοποιεί μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Συχνά, οι γυναίκες στον καταυλισμό στιγματίζονται επειδή εργάζονται. Η Samia όμως δεν συμφωνεί. ”Στην αραβική κοινωνία δεν αποδέχονται εύκολα ότι οι γυναίκες εργάζονται. Αλλά εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Αφού μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους, γιατί να μην το κάνω;”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η Um Nedal είναι 60 χρονών. Ζει στον καταυλισμό μαζί με τα 12 παιδιά της. Πριν τον πόλεμο συνήθιζε να φτιάχνει φαλάφελ για τα παιδιά της. Πλέον φτιάχνει φαγητό και το πουλάει, προκειμένου να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά της. ”Δεν χρειάζομαι ανθρώπους να με βοηθούν, δουλεύω και μπορώ παρέχω μόνη μου όσα χρειάζεται η οικογένειά μου”, λέει η Um Nadal.

Η Nour είναι μόλις 22 χρονών. Στη Συρία ήταν δασκάλα τέχνης. Στον καταυλισμό βοηθάει τις γυναίκες στο μακιγιάζ. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Nour δηλώνει αισιόδοξη. ”Όταν ξυπνάω το πρωί, αισθάνομαι αισιόδοξη για τη μέρα. Πηγαίνω στη δουλειά και δείχνω στους ανθρώπους τι κάνω. Γυρίζοντας στο σπίτι μου αισθάνομαι χαρούμενη που πέτυχα κάτι”, δηλώνει. Η Nour ενθαρρύνει τώρα όλες τις γυναίκες του καταυλισμού να ακολουθήσουν τα βήματά της, να είναι αυτοδύναμες και να μπορούν να παρέχουν ό,τι μπορούν στις οικογένειές τους.