ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ “AWARE” – Η διαφορετικότητα, πλούτος για την κοινωνία

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστη (18 Δεκεμβρίου) η εκστρατεία «Aware» υπογραμμίζει την ανάγκη για σεβασμό, την αποδοχή και την ομαλή ένταξη των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

Η Κύπρος είναι χώρα υποδοχής μεταναστών ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Οι Κύπριοι έχουν ιστορικά βιώματα από δικά τους μεταναστευτικά ρεύματα για αναζήτηση καλύτερης ζωής. Ο σεβασμός στα δικαιώματα των μεταναστών είναι αναπόσπαστο μέρος μιας σύγχρονης πολιτείας που αντιλαμβάνεται την παρουσία τους ως συμβολή στην ανάπτυξη και πλούτος για τον πολιτισμό μας.

Η εκστρατεία «Aware” συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, με αναθέτουσα αρχή τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών. Στόχος είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης και ιδίως της νέας γενιάς για τη ζωή των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Κύπρο, η γνωριμία με τις κοινότητες μεταναστών, προσφύγων και αιτητών ασύλου και η καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Η 18η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1990 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με βάση τη «Διεθνή Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των μεταναστών εργατών και των μελών των οικογενειών τους”. Υπολογίζεται ότι το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 232 εκατομμύρια ανθρώπων, ζουν εκτός της πατρίδας τους και εργάζονται για μια καλύτερη ζωή. Στην Κύπρο ζουν και εργάζονται με νόμιμη άδεια παραμονής μετανάστες που αντιστοιχούν περίπου στο 7% του πληθυσμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί πολιτικές που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά των διακρίσεων και επιδιώκει την ομαλή ένταξη των μεταναστών, προσφύγων και αιτητών ασύλου, ώστε να συμμετέχουν πλήρως στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Στην κοινότητα των μεταναστών στην Κύπρο περιλαμβάνονται άνθρωποι, κυρίως από ασιαστικές χώρες που δουλεύουν σε θέσεις εργασίας που δεν προσφέρονται από Κυπρίους και στηρίζουν την οικονομία, την κοινωνία και την οικογένεια. Περιλαμβάνονται επίσης μετανάστες με υψηλή ειδίκευση και οικονομική βάση που επιλέγουν την Κύπρο ως χώρο εργασίας, διαμονής και ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους. Δεν έχει σημασία η εθνική καταγωγή, η οικονομική θέση, το χρώμα ή η θρησκεία των μεταναστών. Όλοι έχουν δικαίωμα να «βγουν από τη σκιά» (Μπαράκ Ομπάμα) και να είναι ενεργά και ισότιμα μέλη της κοινωνίας που τους υποδέχεται.

Η εκστρατεία “Aware” αναδεικνύει στο πλαίσιο της Παγκόμιας Ημέρας Μετανάστη τα ισχυρά μηνύματα εμπνευσμένων προσωπικοτήτων που αντικρίζουν την συμβολή των μεταναστών και της διαφορετικότητας, ως πλούτο για την κοινωνία υποδοχής.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού του Καναδά Justin Trudeau στο Φόρουμ του Νταβός για τη σημασία της διαφορετικότητας (diversity) στις προηγμένες κοινωνίες.

https://www.youtube.com/watch?v=vSUO1sMMVKI

Για τον ανοιχτό διάλογο στα social media ενημερωθείτε για όσα λέγονται διεθνώς μέσω του  #InternationalMigrantsDay

Την εκστρατεία ενημέρωσης “Aware” ανέλαβαν οι Σύμβουλοι Στρατηγικής και Επικοινωνίας Opinion & Action Services Ltd και θα υλοποιηθεί με συστηματική πληροφόρηση, εκδηλώσεις και συνέργειες με φορείς της κοινωνίας και των κοινοτήτων των προσφύγων και μεταναστών, με έμφαση στη νέα γενιά και το ευρύ κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την εκστρατεία και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα έργου:

Κυριακή Κυπριανού – Συντονίστρια Ηλεκτρονικών ΜΜΕ και Εκδηλώσεων
[email protected]
Κατερίνα Σκαρή – Συντονίστρια ΜΜΕ και Επικοινωνίας
[email protected]
Άννα Ευγενίου – Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
[email protected]
Tηλ. 22875561 / Φαξ 22875560