Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος Τα σύγχρονα “Άουσβιτς” του μυαλού

Στις 27 Ιανουαρίου 1945, ο σοβιετικός στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Στο στρατόπεδο αυτό βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω απο 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί και πιθανώς από οποιοδήποτε στρατόπεδο θανάτου στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως «Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

“Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι ημέρα ευθύνης…Είναι ένα μάθημα για το τι είναι ικανή να διαπράξει η ανθρώπινη φύση όταν παραβιάζεται η θεμελιώδης αξία του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όταν επικρατεί ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία”, δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις Βρυξέλλες.

Παρότι η ιστορία μας έχει διαδάξει τις συνέπειες και τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει η λανθασμένη αντίληψη ότι υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι, ακόμα σήμερα βλέπουμε την ανθεκτικότητα του μίσους και των προκαταλήψεων. Έχουμε όλοι ευθύνη να αντισταθούμε με αποφασιστικότητα απέναντι στον ρατσισμό και τη βία και να αποτρέψουμε επαναλήψεις των μελανών σημείων της ανθρώπινης ιστορίας. Είναι απαραίτητο να καλλιεργηθούν αισθήματα αλληλοσεβασμού και κατανάνοησης μέσω της παιδείας προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αξιοπρέπειας, ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειρηνικής συνύπαρξης για όλους. Είναι απαραίτητο να απελευθερωθούμε από τα “Άουσβιτς” του μυαλού.