Πάνω από 45 χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν τη Μοσούλη σε μία εβδομάδα

Τον εκτοπισμό πέραν των 45.000 ατόμων έφερε η νέα επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Μοσούλη σε διάστημα μόλις μία εβδομάδας. Οι άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Οι ιρακινές δυνάμεις συνέχισαν την προέλασή τους στη Δυτική Μοσούλη σε μία προσπάθεια ανακατάληψης εδαφών από το Ισλαμικό Κράτος. Στόχος είναι η απελευθέρωση κυβερνητικών κτηρίων προκειμένου να ανοίξει ένα πέρασμα για μπορέσει ο άμαχος πληθυσμός να απομακρυνθεί με ασφάλεια από τα πεδία των μαχών. Παρά τα νικηφόρα χτυπήματα κατά του Ισλαμικού κράτους, το ανθρώπινο δράμα των προσφύγων δεν έχει τελειωμό.

Ενδεικτικά στη Συρία ο αριθμός των εκτοπισμένων εκτιμάται στις 66.οοο σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του OHE. Στη Μοσούλη χιλιάδες άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους βρίσκουν καταφύγιο σε πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων που βρίσκονται στην έρημο. Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις μάχες που μαίνονται κινδυνεύουν από τους ελεύθερους σκοπευτές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που τοποθετούν οι τζίχαντιστές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Μοσούλη από τα μέσα Οκτωβρίου όμως πολλές δεκάδες χιλιάδες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους έκτοτε, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της πόλης.