ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑ – Τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τις αντιμεταναστευτικές πρωτοβουλίες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν και του Σλοβάκου Ρομπέρ Φίτσο καταδίκασε σε μη δεσμευτική απόφασή του ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Μποτ, οι προσωρινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, πρέπει να ισχύουν και για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Οι δύο χώρες είχαν κινηθεί νομικά κατά της απόφασης του 2015, η οποία επέβαλε σύστημα ποσοστώσεων για την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η απόφαση του Δικαστηρίου χαρακτηρίζει το σύστημα ποσόστωσης «κατάλληλο» για να βοηθήσει «την αντιμετώπιση της πίεσης, που υφίστανται οι δομές φιλοξενίας προσφύγων σε Ιταλία και Ελλάδα, μετά την προσφυγική κρίση του 2015».

Οι κυβερνήσεις σε Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία αρνούνται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα εδάφη τους. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε νομική προσφυγή εις βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας για αθέτηση των σχετικών τους δεσμεύσεων. Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν ανέφερε ότι 24.700 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία προς χώρες της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του σχεδίου με στόχο τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων.