ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Καμίνης: 66% των Αθηναίων δεν θεωρεί πρόβλημα τους πρόσφυγες

Την αλληλεγγύη των πολιτών της Αθήνας προς τους πρόσφυγες αλλά και τον προβληματισμό τους για ζητήματα διαμονής και κοινωνικής ένταξης αναδεικνύουν τα αποτελέσματα τριών σχετικών ερευνών του Παρατηρητηρίου Προσφυγικών Ροών του Δήμου Αθηναίων, τα οποία παρουσίασε χθές ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα υπολογίζονται στους 18.000 και η πλειονότητά τους (60% και πλέον) δηλώνουν σαν τελικό προορισμό τους τη Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι κάτοικοι στις γειτονιές της Αθήνας δηλώνουν ότι τους στήριξαν, με παροχή τροφίμων, ειδών ένδυσης, χρημάτων κ.ά., κάτι που ισχύει ακόμα και για τους Αθηναίους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες (55%) ή είναι άνεργοι (58%).

Ωστόσο την ίδια ώρα, το 54% των πολιτών θεωρεί ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, ενώ εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τα εργασιακά θέματα με το 50% των Αθηναίων που μετείχαν στην έρευνα να τάσσεται υπέρ και το 37% κατά της παροχής αδειών εργασίας στους πρόσφυγες.

Πάντως, στην πλειονότητά τους, οι κάτοικοι και στις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας δηλώνουν ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται στα παιδιά των προσφύγων να γράφονται σε δημόσια σχολεία (72%) και να πηγαίνουν σε Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (65%).

Τις έρευνες για το Παρατηρητήριο πραγματοποίησε η Public Issue και τα ευρήματά της δίνουν και συγκριτικά στοιχεία για στάσεις και συμπεριφορές των ερωτώμενων κατά τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης χρονιάς. Είναι αξιοσημείωτο ότι τον Δεκέμβριο του 2016, σε ποσοστό 66% , οι Αθηναίοι δηλώνουν ότι η παρουσία των προσφύγων στη γειτονιά τους δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, ενώ δυο μήνες πριν, τον Οκτώβριο, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 51%.

Τεράστια ανθρωπιστική κρίση

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Δήμος, επισημαίνοντας οτι «στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, κάναμε συχνά περισσότερα από όσα ορίζουν τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων μας». Ο κ. Καμίνης έκανε λίγο για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με πολλαπλές επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η οποία, όπως είπε, βρήκε απροετοίμαστη την κεντρική εξουσία.

Επιπρόσθετα, ο Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Πρσφύγων του Δημου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναπτύξει ο Δήμος Αθηναίων μέσω της αντιδημαρχίας, όπως τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών και το Κέντρο Συντονισμού Μεταναστών και Προσφύγων.