Πήραν τον νόμο στα χέρια τους Ακροδεξιοί προσπαθούν να απομακρύνουν μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη

Μέλη ακροδεξιών οργανώσεων κυρίως από τη Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, ναύλωσαν ένα σκάφος 40 μέτρων ισχυριζόμενοι ότι θα καταπολεμήσουν την ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Σκοπός τους είναι να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη πραγματοποιώντας περιπολίες στις ακτές της Λιβύης και της Ιταλίας.

Οι ακροδεξιοί ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό θέλουν να προστατεύσουν την Ευρώπη και μάλιστα ο τίτλος της επιχείρησής τους φέρει το όνομα «Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη». Ο πραγματικός σκοπός τους φαίνεται μέσα από τις δηλώσεις του Κλεμέν Γκολάν, ηγετικού μέλους αυτού του δικτύου, ο οποίος αναφέρει ότι η ομάδα τους θέλει να συλλέξει στοιχεία που θα πιστοποιούν τη συνεργασία μεταξύ ΜΚΟ και διακινητών. Διατείνεται επίσης ότι θα διασώζουν τους παράτυπους μετανάστες και θα καλούν την ακτοφυλακή της Λιβύης ώστε να έρθουν να τους σώσουν φροντίζοντας για την ασφάλειά τους μέχρι να φτάσουν. Στόχος τους είναι οι μετανάστες να επαναπροωθούνται στη Λιβύη.

Πολλές ΜΚΟ που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλευση του πλοίου αυτού. Η Βερένα Πάπκε από την ανθρωπιστική οργάνωση «SOS MEDITERRANEE» δήλωσε: «Πρόκειται για ύποπτες, ένοπλες ομάδες, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες παρενοχλούν τις διάφορες ΜΚΟ. Απειλούν τα πλοιάρια και παίρνουν με τη βία τους ανθρώπους πίσω, οι οποίοι ξαναπέφτουν στη Λιβύη στο φαύλο κύκλο της βίας»

Σύμφωνα με το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο για τα κράτη μέλη της Ε.Ε απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση (μέσω τρίτης χώρας) επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα από την οποία διέφυγαν ή την απώθησή τους όταν φτάνουν στα σύνορα. Οι επιχειρήσεις απώθησης στερούν από τους ανθρώπους το δικαίωμα να εξηγήσουν τις ατομικές τους περιστάσεις και να εγείρουν τυχόν ζητήματα προστασίας ή άλλα. Κατά συνέπεια συνιστούν παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων και του δικαίου της ΕΕ.