Προσφυγικό: Η «Οδύσσεια» των προσφύγων και η επικερδής επιχείρηση των διακινητών

Για κάποιους, ο ανθρώπινος πόνος και η ανάγκη της επιβίωσης είναι απλά άλλη μια καλή ευκαιρία για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να κερδίσουν χρήματα. Μια καλά οργανωμένη βιομηχανία διακίνησης ανθρώπων που παροτρύνονται να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να έρθουν στον “παράδεισο” Ευρώπη. Μια καλοστημένη επιχείρηση η οποία αποφέρει πάρα πολλά χρήματα όπως έγραψε σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής εφημερίδας Corriere délia Sera, οι διακινητές αγοράζουν φουσκωτές λέμβους μέσω Ίντερνετ από την Κίνα που πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη του εμπορικού κόστους και είναι ιδιαίτερα κακής ποιότητας.

Οι τιμές κινούνται από 5000 έως 10000 δολάρια δήλωσε η Μάγια Μαρί Σεσίλ Νταρμέ από την Ύπατη Αρμοστεία του OHE για τους Πρόσφυγες. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Συγγενείς των προσφύγων που ζουν στην Ευρώπη μεταβιβάζουν τα χρήματα για ολόκληρο το ταξίδι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των διακινητών, τόνισε. Το δίκτυο των διακινητών φροντίζει ώστε ο πρόσφυγας να φθάσει καταρχήν στις ακτές της Λιβύης. Στη συνέχεια αναλαμβάνει άλλος διακινητής ο οποίος τον βάζει σε ένα πλοιάριο με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Συχνά παρεμβάλλονται δέκα με δεκαπέντε διαφορετικοί διακινητές και οι πρόσφυγες πρέπει μόνοι τους να βρουν τον καθένα από αυτούς ενώ βρίσκονται για εβδομάδες ή για μήνες καθοδόν. Πολλοί πρέπει ενδιαμέσως να εργασθούν για να εξοικονομήσουν τα χρήματα για το επόμενο στάδιο του ταξιδιού.

Πολλοί από αυτούς δε διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένες σελίδες στο Facebook. Εκεί βρίσκουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες τα τηλέφωνα των διακινητών και μαθαίνουν καταρχήν πόσο κοστίζει το ταξίδι. Μάλιστα έχει αναπτυχθεί και ένα είδος ασφάλειας δηλαδή οι συγγενείς μεταβιβάζουν τα χρήματα μόνο εάν ο συγγενής τους φθάσει σώος στην Ευρώπη. Μια επικίνδυνη Οδύσσεια ταλαιπωρημένων ανθρώπων οι οποίοι δύσκολα επιτυγχάνουν τον στόχο τους και ακόμα σπανιότερα βρίσκουν τον “παράδεισο”Ευρώπη…