ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Έντονες αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς για πλήρες κλείσιμο της αποκαλούμενης Διαδρομής της Μεσογείου για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Κουρτς ζητά τώρα οι πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο να μεταφέρονται άμεσα σε κέντρα υποδοχής στην Τυνησία ή στην Αίγυπτο, κάτι που έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την πρώτη ενώ έντονες επιφυλάξεις εκφράζει η δεύτερη.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές τα προγράμματα μετεγκατάστασης θα ήταν ο μόνος δρόμος για να φθάνουν στην Ευρώπη, και προς τούτο θα πρέπει να γίνεται από διεθνείς οργανισμούς στις περιοχές κρίσης η επιλογή των ανθρώπων για μετεγκατάσταση. Κατά την άποψή του, με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη θα βοηθούσε περισσότερο στοχευμένα τους αδύναμους, και όχι εκείνους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους παράνομους διακινητές.

Με παλαιότερη πρωτοβουλία του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την υιοθέτηση του «αυστραλιανού μοντέλου» στο προσφυγικό ζήτημα και την μετατροπή της Μυτιλήνης και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, κάτι που είχε προκαλέσει τότε θύελλα διαμαρτυριών από πολλές πλευρές.

Την έντονη αντίδραση του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατικών, Κρίστιαν Κερν, προκάλεσε η πρόταση του Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας ότι η πρόταση είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, παραπέμπει στο υψηλό κόστος, στον κίνδυνο τρομοκρατίας, στην πιθανή αποσταθεροποίηση της Βόρειας Αφρικής και στην ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στις χώρες αυτές και να δημιουργηθούν κανονικές συνθήκες μετανάστευσης.

Την πρόταση Κουρτς απορρίπτει κατηγορηματικά ως μη εφαρμόσιμη, σε σημερινές συνεντεύξεις του σε αυστριακά ΜΜΕ, και ο ειδικός σε θέματα προσφύγων και στέλεχος της Διεθνούς Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κίλιαν Κλάινσμιντ. Ο ίδιος παραπέμπει στις χιλιάδες χιλιομέτρων βορειοαφρικανικών ακτών από κάθε σημείο των οποίων είναι δυνατή η αναχώρηση προσφύγων με λέμβους με κατεύθυνση την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως ακόμη και εάν ήταν δυνατή η αποτροπή της στις λιβυκές ακτές, οι ενδιαφερόμενοι θα αναχωρούσαν από τις γειτονικές χώρες.