ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Πακέτο αντιμεταναστευτικών μέτρων ενέκρινε χθες το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, στη σκιά των πρόσφατων δηλώσεων για κατασκευή νέου φράχτη στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, κράτηση μεταναστών και προσφύγων σε στρατόπεδα στις συνοριακές ζώνες της Ουγγαρίας και επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα ουγγρικά σύνορα. Τα μέτρα προκάλεσαν τη δριμεία αντίδραση του ΟΗΕ, που έκανε λόγο για απόφαση που αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ και η UNHCR μίλησε για παραβιάσεις των υποχρεώσεων της Ουγγαρίας που απορρέουν από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή, ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε ότι η Ουγγαρία αποφάσισε να προστατεύσει τον εαυτό της, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τις προσφυγικές ροές ως «Δούρειο Ιππο της τρομοκρατίας».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσων η αίτηση ασύλου δεν εγκριθεί αμέσως, δεν θα δικαιούνται να κινούνται ελεύθερα εντός του ουγγρικού εδάφους, αλλά θα κρατούνται σε στρατόπεδα κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία.